<NIEUWS/>

"Welkom op de 10de editie van Apps For Ghent."

Met deze woorden wouden we de tiende editie van Apps For Ghent op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart 2020 openen. Maar het mocht niet zijn.

Net als bij de vorige edities zouden een 100-tal deelnemers het tegen elkaar opnemen om met Gentse open Data de beste, slimste of gekste toepassing te maken. Met dit jaar als (langverwacht) thema ‘mobiliteit’, beloofde het een topeditie te worden.

De locatie was geregeld, de catering stond op punt en de veldbedden waren opgesteld (We zouden namelijk voor een 24 uurs marathon gaan.). Ook de mobiliteitsdata stond meer dan klaar om onder handen genomen te worden.

Corona dacht hier echter anders over. Eerst stelden we de hackathon uit tot oktober 2020. Dat werd als snel maart 2021. Helaas blijkt deze datum ook niet mogelijk.

En als we het event nu online zouden organiseren? Vroegen we ons af als organisator. Maar dat levert niet dezelfde beleving en kwaliteit die jij, als deelnemer, van ons gewoon bent. Het succes van Apps For Ghent zit vooral in het fysiek samenkomen van teams die gedurende een periode zich focussen op één project met een strakke deadline. Een digitale variant zou dan ook afbreuk doen aan de 9 voorgaande edities van Apps For Ghent.

Met dit in het achterhoofd hebben we de beslissing genomen om de organisatie van Apps For Ghent 10 stop te zetten. Al sinds 2019 was het de bedoeling om van Apps For Ghent 10 onze laatste editie te maken in de reeks hackathons die we als stad al sinds 2010 organiseren. Het niet laten doorgaan van Apps For Ghent 10 betekent jammer genoeg ook dat er geen editie meer van Apps For Ghent zal worden georganiseerd in de toekomst. Een afscheid in mineur dus.

Het einde van Apps For Ghent betekent echter ook de opstart van een nieuw concept. Uiteindelijk betekent crisis in 't Oud Grieks 'beslissen'. Een beslissend keerpunt dus, dat ruimte brengt voor nieuwe, nog betere ideeën.

De voorbije jaren heeft Apps For Ghent data als bindmiddel tussen bestuur en de inwoners echt wel tastbaar gemaakt. De ideeën die tijdens de verschillende edities naar boven kwamen zinderen nog steeds na bij de inhoudelijk betrokken diensten. Na 9 edities is het nu tijd om de volgende stap te zetten. Ideeën, inzichten en verhalen leven langer dan apps.

Bart Rosseau, Diensthoofd Data & Informatie

Wil dit dan zeggen dat we in maart dit jaar niks gaan doen met en rond onze open data? Uiteraard niet. We zijn op dit moment druk bezig om verschillende dingen voor te bereiden en we hopen jullie hier snel van op de hoogte te mogen brengen! Het bruist hier van de bezigheid en ambities voor onze Open Data. Iets dat je snel zal merken.

In lijn hiervan gaan we binnenkort eveneens uitgebreid afscheid nemen van Apps For Ghent. Ook hier hopen we jullie snel van op de hoogte te brengen.

We kunnen alvast ook verklappen dat we in 2022 opnieuw een fysiek evenement organiseren. En wel groter, beter, innovatiever. Want onze dromen en enthousiasme voor Open Data zijn groter dan ooit.

Ook onze dankbaarheid is groot. Dankjewel deelnemer, om de voorbije 9 edities het beste van jezelf te geven. Zelfs als dat betekende ontiegelijk vroeg opstaan en je door een maartse, koude zaterdagochtend begeven. Dankjewel stadsdiensten, voor de telkens fijne en vlotte samenwerking waardoor we de hackathons konden organiseren. Dank ook aan alle sponsors en partners. Zij zorgden voor de goedgevulde goodiebags, de toplocaties en de fantastische catering. Dank aan de leveranciers van de externe open data. Zonder hen waren de Open Datasets een pak minder uitdagend.

En last, but not least. Dank voor de politieke steun waarop we konden rekenen om de hackathons te organiseren. Apps For Ghent werd de laatste jaren meer en meer erkent als effectief middel om de co-creatie en innovatieve werking rond (open) data te stimuleren. Daar zijn we als organisator meer dan trots op.

Afscheid nemen bestaat niet, zong een zekere Marco Borsato ooit. En dat klopt ook. Je mag er zeker van zijn dat je nog van ons zal horen, als zal het niet meer onder de noemer 'Apps For Ghent' zijn.

Tot snel!

Het Apps For Ghent team.

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF